Vetzuurinfo

Omega 3 en 6: Het belang van de juiste balans

Het is voor onze gezondheid erg belangrijk dat de inname van omega 3 en omega 6 in balans zijn. Ons lichaam kan deze vetzuren zelf niet aanmaken dus we moeten erop letten dat we via ons dieet deze stoffen in de juiste verhoudingen consumeren. Maar sinds het begin van de industriële revolutie zijn ons dieet, levensstijl en de manier waarop we eten verwerken drastisch gewijzigd.
Onderzoek heeft bevestigd dat ons Westerse dieet momenteel ongeveer 25 keer zoveel omega 6 bevat als omega 3  1: 25 . Wetenschappers zijn het erover eens dat een goede verhouding voor onze gezondheid eigenlijk minimaal 1:3 zou moeten zijn.

Een radicale wijziging in ons dieet

Eén van de grote veranderingen in ons dieet tegenover dat van pakweg honderd jaar geleden is de toegenomen consumptie van vlees. Vlees dat afkomstig is van dieren die zelf grotendeels gevoed worden met granen die rijk zijn aan omega 6 vetzuren. Ook zijn we met z'n allen meer plantaardige oliën maïs- en zonnebloemolie gaan consumeren. De industriële manier van voeding produceren en verwerken, met veel verzadigde en transvetten, draagt ook bij aan het probleem. Maar ook de opkomst van veganisme en het veelvuldig eten van noten, pitten, zaden kan zorgen voor disbalans.
Dat deze verandering in ons dieet echt grootschalig was en we de gevolgen ervan niet mogen onderschatten blijkt onder andere uit deze uitspraak van Joseph Hibbeln, een gerenommeerd wetenschapper aan het National Institute of Health in de VS die veel onderzoek verricht heeft naar deze vetzuren:
“De toegenomen consumptie van omega 6 in de afgelopen eeuw mag beschouwd worden als een grootschalig ongecontroleerd experiment en heeft waarschijnlijk een grote toename veroorzaakt in agressief gedrag ,depressies en cardiovasculaire overlijdens.”

De gevolgen

Grote disbalans in vetzuren heeft negatieve gevolgen voor onze gezondheid: gezondheidswetenschappers zien een link met toegenomen hart- en vaatziekten, ontstekingen, hormonale problemen, hoofdpijn, slaapproblematiek, immuunziektes maar ook met een sterke toename van een aantal psychische klachten ( depressiviteit , hyperactiviteit)

Balance vetzuren test

Wil jij weten hoe je vetzuren balans is opgebouwd en wat je kunt doen om deze naar een optimale verhouding te krijgen? De BalanceTest is een eenvoudige test die de vetzuren in uw bloed analyseert. De test geeft je een indicatie van wat je zou kunnen verbeteren om je lichaam beter in balans te brengen .
De BalanceTest is een droge bloedtest waarvan wetenschappelijk bewezen is dat deze net zo nauwkeurig is als een veneus bloedmonster, wanneer vetzuren moeten worden geanalyseerd. Alles wat nodig is, zijn enkele druppeltjes bloed uit de vingertop op een filterpapier en de test is binnen een minuut voltooid. VITAS Analytical Services* analyseert anoniem het gehalte aan 11 vetzuren** in het bloed met een betrouwbaarheid van 98%.
Het resultaat wordt vervolgens, na ongeveer 20 dagen teruggekoppeld en is praktisch en persoonlijk.

Kosten € 85,-

Ja ik wil graag een vetzuren test.

Nieuwsbrief aanmelden